Ksylitol fiński, a chiński. Poznaj różnice między nimi

Fiński ksylitol w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność ze względu na rosnącą świadomość żywieniową w społeczeństwie. Jako zdrowszy zamiennik cukru, który w dodatku wpływa korzystnie na ogólny stan uzębienia i dziąseł, jest wybierany do słodzenia napojów, ale też ciast czy innych potraw. Poza ksylitolem fińskim można natknąć się na rynku na produkt tego typu pochodzący z Chin. Ksylitol fiński, a chiński. Poznaj różnice między nimi – oto najważniejsze fakty dotyczące tych produktów.

Ksylitol z Finlandii – z czego jest produkowany?

Fiński ksylitol to inaczej cukier brzozowy, czyli tzw. alkohol cukrowy, charakteryzujący się obniżoną kalorycznością oraz niższym indeksem glikemicznym. Znajduje się on naturalnie w takich owocach i warzywach, jak truskawki czy maliny, natomiast ksylitol pochodzący z Finlandii produkowany jest z brzozy. Dostępny jest zarówno jako słodzik do złudzenia przypominający swoim kolorem i sypkością cukier, jak i znajduje się w gumach, cukierkach czy innego typu produktach o obniżonej kaloryczności czy też przeznaczonych dla diabetyków. Ksylitol wpływa również korzystnie na lepsze wchłanianie wapnia przez kości, polecany więc osobom cierpiącym na osteoporozę czy chcącym zapobiegać rozwojowi próchnicy.

Ksylitol chiński – z czego powstaje?

Wraz z rozwojem biotechnologii, okazało się, że ksylitol może być pozyskiwany także z kolb kukurydzy i w ten właśnie sposób powstaje ksylitol pochodzący z Chin. Do jego produkcji wykorzystuje się proces fermentacji powodowany przez bakterie lub drożdże Candida tropicalis i Candida guilliermondii. Rzadziej stosowana jest w Chinach technologia kwasowej hydrolizy biomasy kolb kukurydzy, która ma jednak bardzo negatywny wpływ na środowisko naturalne.

Ksylitol fiński czy chiński – który warto kupić?

Szukając w sklepach ksylitolu stawiajmy zawsze na produkt pochodzący z Finlandii. Mamy wówczas pewność, że nie powstaje on z kolb kukurydzy, często modyfikowanych genetycznie, co może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Ponadto ksylitol pochodzący z Finlandii powstaje metodami, które nie degradują środowiska naturalnego i nie przyczyniają się do jego zanieczyszczenia. Choć ksylitol produkowany w Chinach z kolb kukurydzy ma nieco niższą cenę od produktu pochodzącego z Finlandii, jednak warto zmieniając swoje przyzwyczajenia żywieniowe wybierać produkt faktycznie zdrowszy i powstający w odpowiedzialny wobec środowiska naturalnego sposób.

Sklep internetowy Słodkie Zdrowie oferuje wyłącznie ksylitol pochodzenia fińskiego, sprzedawany przez sprawdzonych od lat, odpowiedzialnych producentów tego zamiennika cukru. Na stronie https://slodkie-zdrowie.pl/pl/12-finski-ksylitol można znaleźć opakowania ksylitolu w wyjątkowo korzystnych cenach i opakowaniach spełniających potrzeby zarówno odbiorców indywidualnych, jak i firm wykorzystujących ten produkt w większych ilościach do przygotowania niskokalorycznych posiłków: od opakowania liczącego 250 gram, po ksylitol w opakowaniu liczącym aż 25 kg.